Környezetbarát csomagolóanyagok

A forgalmazott környezetbarát, lebomló csomagolóanyagaink PLA-ból, cukornádból, papírból, búzakorpából és további természetbarát anyagokból állnak.

 Felhasználási területüket tekintve:

 • poharak,
 • elviteles dobozok,
 • szószos tálkák,
 • evőeszközök,
 • szívószálak.

             Ön és meglevő illetve leendő ügyfeleink joggal várnák el, hogy most itt termék bemutató legyen, konkrét árakkal.

             Sok-sok töprengés után arra az elhatározásra jutottunk, hogy ettől eltekintünk. Nem, nem azért mert titkolni valónk van, egyszerűen azért, mert olyan dinamikus és gyorsak a termékek bővülése és az árak változása, hogy ezek nyomon követésére külön kollégát kellene alkalmazni. Ezért az a döntés született, hogy ha Ön érdeklődik csomagolási megoldás vagy konkrét termék iránt, keressen meg bennünket és részletes, pontos tájékoztatást fog kapni, árakról, szállítási megoldásról.

            Energiánkat inkább további beszállítók keresésére fordítjuk, amelyek ügyfeleink pontosabb, megbízhatóbb termék ellátásban és  kedvezőbb árfekvésű termékek szállításában fog megjelenni.

Célunk, hogy jobbá tegyük a világot, amelyben élünk, hogy egy tisztább, élhetőbb, zöldebb bolygót teremtsünk, hisszük és bízunk benne, hogy ezen törekvésünk Önnek is szimpatikus.

 Következzen egy kis ismeretterjesztés a forgalmazott termékek alapanyagairól.

Mit érdemes tudni a PLA-ról? És a CPLA-ról? Hogyan készül? Milyen előnyei vannak? Hogy lehet komposztálni? Hová kell kidobni?

Milyen anyag a PLA?

A PLA a polylactic acid, azaz a politejsav rövidítése.

Növényi alapú, komposztálható anyag, melyet növényi cukrokból állítanak elő. Készülhet kukoricakeményítőből, maniókából (kasszáva), cukornádból vagy cukorrépából.

Napjainkban zömében ipari kukoricából gyártják, de kutatják még környezetbarátabb megoldások, pl. a szén-dioxidból, illetve metánból történő előállítás lehetőségét is.

A PLA-t hívják bioműanyagnak is, de mi ezt a megfogalmazást nem támogatjuk, hiszen a műanyag szót igazából el szeretnénk felejteni.

(A műanyag a mi szótárunkban a kőolajalapú, környezetszennyező, több száz éves lebomlási idővel rendelkező káros anyag.)

A PLA felhasználási területei

A PLA a környezetbarát vendéglátás egyik legfőbb alapanyaga.

Jellemzően ezek készülnek PLA-ból:

 • Poharak, pohártetők
 • Elviteles dobozok, doboztetők
 • Szívószálak
 • Bevonatok papírpoharakhoz és levestartókhoz
 • Salátás tálak
 • Átlátszó „ablakok” papírzacskókra, dobozokra

                  Műanyagnak látszik, de PLA !!

A PLA előnyei:

 • Megújuló, növényi anyagokból készül
 • Könnyű, erős, átlátszó, ételekhez is biztonságos
 • Sokkal kisebb a PLA-gyártás ökolábnyoma, mint a kőolajalapú műanyagoké

PLA gyártási folyamata

 Első lépésként a kukorica növényt ledarálják, hogy kinyerjék belőle a keményítőt glükóz (szőlőcukor) formájában.

A glükózt ezután fermentálják, melynek köszönhetően tejsav keletkezik. A tejsavat vegyi úton kristályos szerkezetű, rideg polimerré alakítják, majd ebből golyócskákat állítanak elő (PLA granulátum).

A hagyományos műanyag granulátumohoz hasonlóan a PLA granulátumot is számos módon fel lehet használni – fóliává préselhető, öntőformába tölthető, rosttá szőhető stb.

A PLA leggyakoribb alapanyaga !

Bizonyos nyersanyaggyártók szem előtt tartják, hogy a gyártásra használt kukorica ne étkezésre alkalmas növény legyen, tehát ne „vegye el” az embertől az ételt. Továbbá arra is figyelnek, hogy a termesztés során minimális legyen a vegyszerezés, műtrágyázás és vízfelhasználás.

A betakarítás után a növény valamennyi részét felhasználják:

 • a növényi fehérjéket takarmányhoz adják,
 • a keményítőnek számtalan ipari felhasználási módja van, pl. légzsákokat, hullámpapírt, újrapapírt, gyógyszereket vagy PLA-t készítenek belőle.

 Mi a CPLA?

A CPLA (crystallised polylactic acid) kristályosított, hőálló PLA.

Mivel a PLA csupán kb. 40ºC-ig hőálló, a CPLA (Polylactide Aliphatic Copolymer) a megoldás a melegebb italok és ételek kínálására.

Ezért az evőeszközök, kávés és teás poharak és ezek tetejei CPLA-ból készülnek, amely 90ºC-ig hőálló.

A CPLA készítésénél a PLA-hoz meszet adnak, mely katalizátorként működik, és ezt az anyagot hirtelen hevítik, majd lehűtik.

A CPLA is környezetbarát, ipari komposztálásra alkalmas.

Mi az az RCPLA?

Megalkották az RCPLA (recycled crystallised polylactic acid) anyagot, amely újrahasznosított PLA-ból készül. Az RCPLA előállításához a hagyományos műanyagnál 90%-kal, az új PLA-nál 72%-kal kevesebb szén szükséges. 85°C-ig hőálló, és mint minden ilyen termék, iparilag komposztálható.

A PLA komposztálása

 A PLA ipari komposztálás során 12 héten belül lebomlik, mivel itt adottak a baktériumokra, nedvességre és hőmérsékletre vonatkozó optimális feltételek.

De mi a helyzet, ha nem tud eljutni a komposztálóhoz, mert kidobják?

Ha az ipari komposztálás nem megoldott, a PLA anyagokat az általános hulladékokhoz kell kidobni, és nem a szelektív (pl. papír, műanyag) hulladékokhoz.

Ebben az esetben vagy szemétégetőbe vagy hulladéklerakó telepre kerül.

Az égetés során több energiát termel, mint a papír, fa vagy ételmaradék, és nem keletkezek illékony gázok, illetve kis mennyiségű égéstermék marad.

A hulladéklerakóban való elhelyezéskor nem bocsát ki metánt.

Összefoglalva, még így is sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint műanyag társai.

 

Amit a cukornád tányérról és dobozról tudni érdemes

Miért környezetkímélő a cukornádból készült tányér? Hogyan készül? Tényleg csak természetes anyagokat tartalmaz?

A cukornád tányérok  és dobozok alapanyaga

A cukornád egy perjeféle növénycsalád közérthető megnevezése, amelyet már az ókorban is tudatosan termesztettek a magas cukortartalma miatt.Napjainkban a világ cukorszükségletének 65-70%-át cukornádból, 30-35%-át pedig cukorrépából állítják elő.A cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék a bagasse nevű anyag, (ami magyarul kipréselt cukornádat jelent) óriási mennyiségben áll tehát rendelkezésre.A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse, amelyet már az 1930-as években igyekeztek minél hatékonyabban hasznosítani, amikor Dél-Amerikában a papírgyártás egyik fő alapanyagává vált.A kipréselt cukornádat használják fűtőanyagként és a segítségével elektromos áramot is termelnek, valamint napjainkban a polisztirol (műanyag) helyettesítésére szolgáló öko-alapanyagként hasznosítva tányérok, tálak és dobozok készülnek ebből az anyagból, egy környezetbarát eljárással, ahol az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra.Ráadásul a gyártás során 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mintha a tányért műanyagból készítenék, még úgy is, hogy a préselés magas hőfokon és nyomás alatt történik.

A cukornádból készült tányérok és elviteles dobozok jellemzői

 • az előállítása 99%-kal kisebb karbonlábnyomot hagy maga után
 • környezetbarát anyagból, kipréselt cukornádból készül, amely egyébként hulladéknak minősülne
 • a háztartásban keletkező élelmiszer hulladékkal együtt iparilag komposztálható és a komposztálási folyamat során teljesen lebomlik
 • a természetes anyag segít frissen és ropogósan tartani az ételeket
 • erősebb, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok vagy tányérok, ezért akár vékonyabb, könnyedebb kivitel is lehetséges, ami ráadásul csökkenti a helyigényét, ami nagyobb tételek szállításánál nem elhanyagolható szempont
 • forró és zsíros ételekhez egyaránt használhatók, -20 és 120 Celsius fok között!

Amennyiben szelektív gyűjtése, illetve ipari komposztálása nem megoldott, a cukornád termékeket a kommunális hulladékok közé javasolt kidobni.Cukornádból készült edényekben friss marad az étel. Elérhető cukornád teríték típusok A biológiailag lebomló cukornádból főként tányérok és elviteles dobozok készülnek. Az ételek könnyű tárolását a növényi alapú belső bevonat biztosítja, ugyanakkor a termékek jól lélegeznek.A forgalmazott termékek megbízható minőségűek, minket teljesen meggyőztek.Lapos- és mélytányérok többféle méretben, kerek és szögletes kivitelben, valamint fedeles tároló és elviteles dobozok többféle méretben és belső osztással egyaránt megtalálhatóak a kínálatban. Fontos tudni, hogy nem minden biológiailag lebomlónak vagy komposztálhatónak kikiáltott termék alkalmas az ipari komposztálásra, erre szigorú iparági szabványok vonatkoznak, a tanúsítványok megszerzése komoly beruházást, elkötelezettséget és persze minőséget igényel. Európában az MSZ:EN13432 szabvány az irányadó. Az általunk forgalmazott termékek megfelelnek ennek a szabványoknak.Hogy milyen termékeket lehet komposztálhatónak hívni, azt a  „Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható csomagolás követelményei. Vizsgálati program és a csomagolás végleges elfogadásának értékelési feltételei” elnevezésű EN13432 európai szabvány határozza meg, felsorolva azokat a követelményeket, amelyeknek teljesülniük kell, négy jellemzőt vizsgálva:

 • biológiai lebomlás
 • biológiai kezelés során történő szétmállás;
 • a komposzt minősége (Ökotoxicitás) és
 • kémiai tulajdonságok.

A legismertebb tanúsító szervezetek a TÜV, Vincotte, DIN Certo, illetve a Seedling logó is az ipari komposztálhatóságról tanúskodik.

Amit a búzakorpa tányérról tudni érdemes

A búzakorpát évezredek óta ismerjük és fogyasztjuk, de csak mostanában kezdtünk gyártani belőle tányérokat, tálkákat és evőeszközöket.

Pontosabban a Biotrem nevű cég fogott bele a gyártásba néhány évvel ezelőtt.

A technológiát Jerzy Wysocki fejlesztette ki és szabadalmaztatta az 1990-es évek végén. Ma már évente kb. 15 millió tányért és tálat gyártanak a lengyelországi Zambrów-beli üzemben.

A búzakorpa tányér környezetbarát gyártása

 A nyersanyagot, azaz a búzakorpát a környéken állítják elő, és teljes mértékben megfelel a szigorú EU-s szabályozásoknak. 1 tonna búzakorpa kb. 10 ezer tányér elkészítéséhez elegendő.

A búzakorpa tányérok gyártási folyamata igen egyszerű:

 1. A gyárba beérkezett búzakorpát átrostálják és nedvességtartalmát ellenőrzik.
 2. A pontosan kimért nyersanyagot öntőformába helyezik.
 3. Két percen át nagy nyomáson és hőmérsékleten, egy kevés víz hozzáadásával, összepréselik. A lassan mozgó futószalagon a termékek kihűlnek.

Felhasznált anyagok: búzakorpa és víz – semmilyen egyéb összetevő vagy adalékanyag!

Az evőeszközök búzakorpából és PLA-ból (politejsav) készülnek – a nyersanyagok aránya: 10% búzakorpa, 90% PLA. Mivel a PLA hőre lágyuló anyag, ezért ezeket az evőeszközöket nem szabad 40 foknál melegebb ételek fogyasztására használni.

A gyártás rendkívül környezetkímélő:

 • Csak az élelmiszergyártás során megmaradt búzakorpát használnak, tehát nincs erre a célra külön búzatermesztés és extra földművelés.
 • Valamennyi beszállító minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik.
 • Kis mennyiségű víz kerül felhasználásra.
 • A gyártási folyamat alacsony energiaigényű. A gyártás egyetlen „mellékterméke” a vízgőz.

A búzakorpa termékek tulajdonságai
• Szín: barna
• Állag: kemény, ellenálló
• Tálalható ételek: hideg és meleg ételek egyaránt kínálhatók benne
• Mikrohullámú sütőbe betehető
• Hagyományos sütőben használható, 180 Celsius fokig hőálló

      Az alábbi táblázat összefoglalja a búzakorpa termékek tulajdonságait környezetvédelmi szempontból, és segít összehasonlítani más lebomló alapanyagokkal:

A 30 napos lebomlási idő garantált, a komposztálhatóság tanúsítvány kódja: DIN CERTCO EN 13432:2000-12

A búzakorpa termékek tehát kiváló környezetbarát alternatívái az eldobható műanyag terítékeknek. Egy kerti parti után például érdemes a többi komposztálandó anyag, ételmaradék közé tenni, ahol gyorsan értékes termőtalajjá alakul.

A búzakorpa tányér tényleg ehető!

Mivel a búzakorpa tányér semmi mást nem tartalmaz, csak búzakorpát és vizet, így elfogyasztása biztonságos.

Vannak, akik az ízét a korpás kekszéhez hasonlítják, mások fűrészport emlegetnek.

Tény, hogy ezek a terítékek nem ételek, de aki ellenállhatatlan késztetést érez, hogy megkóstolja őket, nyugodtan megteheti, hiszen az egészségre teljesen ártalmatlanok.

(Aki viszont gluténérzékeny, ne egye, mert glutént tartalmaz!)

Azt hihetnénk, csak a mesében létezik ehető tányér. Pedig nem: a tisztán búzakorpából készülő búzakorpa tányért teljesen nyugodtan elrágcsálhatod.

Van róla élelmiszerbiztonsági igazolás, hogy tényleg alkalmas emberi fogyasztásra?

Igen, a Bureau Veritas – az egyik legismertebb nemzetközi, független tanúsító szervezet – bevizsgálta, és igazolta, hogy a BIOTREM búzakorpa tányérok emberi fogyasztásra alkalmas minőségűek.
Ezenkívül a termék rendelkezik más tanúsítványokkal is, úgymint élelmiszerrel érintkezés biztonságossága, komposztálhatóság, mikrohullámú sütőben, illetve hagyományos sütőben történő használat (utóbbinál max. 180 fokon 90 perces sütési idő mellett).

Huszárok Családi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Email: qhi (kukac)qhi (pont)hu

© minden jog fenntartva

Fel